Dikkelvenne tweede ‘Kerk in het midden’…

2012-10-20 006

De Sint-Petruskerk in Dikkelvenne (Gavere) is uit 22 kandidaten gekozen als tweede pilootkerk van het Plattelandplusproject ‘Kerk in het midden’.

Provincie Oost-Vlaanderen en Vormingplus Gent-Eeklo begeleiden twee kerkgemeenschappen intensief bij de zoektocht naar mogelijke neven- of herbestemmingen van hun kerk. Dikkelvenne krijgt nu – na de eerste pilootkerk in Wachtebeke-Overslag – de kans om door diepgaande participatie en inspraak een gedragen toekomst uit te denken.

Gedeputeerde Jozef Dauwe, bevoegd voor Erfgoed: “De Provincie en Vormingplus stonden als projectpromotoren voor een verscheurende keuze. Niet minder dan 22 Oost-Vlaamse plattelandskerken stelden zich kandidaat! De selectie was dus zeker niet evident. Uit de shortlist van 5 kerken kon na een gesprek met alle lokale actoren en een plaatsbezoek uiteindelijk toch één parochiekerk gekozen worden.”

De situatie in Gavere is uiterst representatief voor vele (kerk)gemeenschappen in Vlaanderen, waar het dalend aantal en de leeftijd van de bedienaars van de eredienst een grote uitdaging vormen. Door het onverwacht wegvallen van een pastoor kwam in Dikkelvenne de toekomstvisie voor de kerk op de helling te staan en moet het kerkbestuur spoorslags de handen uit de mouwen steken. Losstaand hiervan, zijn in Gavere de meeste voorwaarden goed om via participatie tot een gedragen eindresultaat te komen.

Mevrouw Carine Van der Haegen, voorzitster kerkbestuur Sint-Petrus: “Wij zaten echt in spanning af te wachten en nu we weten dat we gekozen zijn, is dit een geweldige opluchting. Gezien de omstandigheden is het zeer welkom dat dit in Dikkelvenne wordt opgestart en we zullen dan ook met al ons enthousiasme hieraan meewerken.”

Net zoals de eerste pilootkerk zal ook deze lokale situatie bijdragen tot een beter eindresultaat. Het uiteindelijke doel van het project ‘Kerk in het midden’ is een leidraad distilleren uit de ervaringen van de twee pilootkerken van Wachtebeke-Overslag en Dikkelvenne. Daarmee kunnen anderen ook aan de slag in hun zoeken naar een extra of nieuw gebruik (neven- of herbestemming) van hun parochiekerk. Zo zal de ervaring in Dikkelvenne van nut zijn voor heel Vlaanderen.